top of page
katjasinur

{Rudolfovo prejelo srebrno nagrado za inovacije GZDBK za leto 2024 in Srebrno priznanje PGZ



Iskrene čestitke našima predanima ekipama za njihovo trdo delo in inovativni duh!



Srebrna nagrada za inovacije GZDBK 2024


Prejemniki nagrade za inovacijo, ki je zaščitena tudi z evropsko blagovno-storitveno znamko {LabE Evropskem uradu za intelektualno lastnino (EUIPO), prijava št. 019022982, so ekipa Laboratorija za upravljanje z energijo - {LabE: dr. Kristof Debeljak, Jure Kos, dr. Jelena Joksimović, dr. Nika Brili, dr. Ana Hafner in dr. Janez Povh.


Srebrno priznanje PGZ za ThermoBoost

Gre za izum, ki obljublja gospodinjstvom nižje račune za ogrevanje in hlajenje. Za to inovacijo sta združila moči podjetje Energetik iz Izole in {Rudolfovo. Uspešno sodelovanje je privedlo tudi do patentne prijave P-202400023. 


Praktične izkušnje izumiteljev Silvana Bizjaka in inž. Danjiela Kekića iz podjetja Energetik so bile združene s teoretičnim znanjem dr. Slavka Arha in mag. MohammadReza Ghavi iz {Rudolfovega.


Gospodinjstva in podjetja imajo pogosto vgrajene razmeroma sodobne ogrevalne sisteme, vendar ti ne delujejo optimalno, kar pomeni, da dostikrat prihaja do nepotrebnih izgub energije. Nagrajena inovacija rešuje problem, kako obstoječe ogrevalne sisteme za objekte izboljšati s takim sistemom elementov, da bomo z njim dosegli boljši energetski izkoristek in s tem manjšo porabo fosilnih goriv in elektrike. Ogrevalni elementi - bojler sanitarne vode, zalogovnik, zunanja enota klimatske naprave, notranja enota toplotne črpalke in zunanja enota toplotne črpalke - so med seboj povezani na specifičen način. Opcijsko so sistemu dodani tudi sončnimi kolektorji. Obstoječe ogrevalne naprave s tem izumom lahko učinkovito podaljšajo svojo življenjsko dobo, uporabnik pa plačuje nižje račune za ogrevanje v hladnih mesecih in hlajenje poleti.

 

To je bilo potrjeno tudi že v praksi: tri stranke na slovenskem primorskem (hiša fizične osebe, večstanovanjski objekt in mesnica), kjer je bila rešitev že uvedena, zadovoljno poročajo o bistveno nižjih položnicah, s tem pa, na osebni ravni, prispevajo tudi h globalnemu zmanjšanju toplogrednih emisij.








46 views0 comments

Comments


bottom of page