top of page
katjasinur

2. nacionalni dogodek projekta SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji

Updated: 5 days ago


V četrtek, 10. 10. 2024, je potekal drugi nacionalni dogodek projekta »SPOZNAJ – Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji«, ki združuje 20 slovenskih javnih raziskovalnih organizacij in Centralno tehniško knjižnico Univerze v Ljubljani. Nacionalni in tuji govorci so razpravljali o implementaciji odprte znanosti v raziskovalnih organizacijah ter pravnih vprašanjih, povezanih z odprtim dostopom.

Ob otvoritvi dogodka so se uvodni govorci dotaknili nekaterih ključnih elementov razprav, ki so sledile. Dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, je poudaril pomen digitalizacije znanstvenoraziskovalnega dela, ki omogoča večjo učinkovitost in dostopnost znanstvenih rezultatov. Dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici in podpredsednik Rektorske konference Republike Slovenije, je izpostavil nujnost odpiranja znanosti. »Odprtost je v najglobljem bistvu znanosti in v znanosti skoraj ni alternative kot sprejeti načela FAIR.« Slednja omogočajo pošteno, dostopno, interoperabilno in ponovno uporabno deljenje znanja. Dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je izpostavila mednarodni pomen izmenjave znanj. »Le tako lahko znanstvenoraziskovalne dejavnosti dosežejo svoj polni potencial.« Ob odpiranju podatkov pa je potrebno ohraniti etična načela in znanstveno integriteto.


Dr. Tomaž Boh z Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije je poudaril vlogo odprte znanosti v Sloveniji kot del širšega evropskega raziskovalnega prostora. »Odprta znanost je relativno nov fenomen, zato se pojavljajo tudi strahovi.« Slednje je treba tudi primerno nasloviti. Mojca Štruc z Ministrstva za digitalno preobrazbo pa je predstavila portal OPSI, ki med drugim združuje 5258 odprtih zbirk iz javnega sektorja, kot primer, kako Slovenija v praksi izvaja odprt dostop do podatkov javnega sektorja.



 



5 views0 comments

Comments


bottom of page